Fönsterhistorik

Fönster – husets ögon

I en gammal byggnad har fönstret stor betydelse för hela husets utseende. Fönstrets indelning med spröjsar och poster samt fordrens utformning markerar vilken tidsepok byggnadsstilen representerar. Ett felaktigt fönsterbyte kan få konsekvenser för hela byggnandens utseende och uttryck. Dessutom påverkas hela den omkringliggande miljön.

Historik

Bostadshusen var i äldre tid mörka och slutna. Ljuset släpptes in genom små öppningar i väggen med skjutluckor för. Små glasrutor förekom tidigare enbart i kyrkor och förnäma bostadshus. I Sverige kom glastillverkningen igång på allvar först i slutet av 1600-talet och på 1700-talet blev glas tillgängligt för gemene man.

Då glaset länge endast kunde framställas i mycket begränsat format var fönstren tvungna att göras med små och många rutor. De äldsta fönstren var nästa kvadratiska och försedda med blyspröjsar. Under 1700-talet ersattes blyspröjsar allt mer av träspröjsar och samtidigt ökade glasformatet.

Allt fönsterglas blåstes fram till 1910-talet med i stort sett samma metod som använts ända sedan 1600-talet. Först på 1930-talet började man maskintillverka fönsterglas.

Fönstren var fram till slutet av 1800-talet enkla, utåtgående och placerades i liv med fasaden. I samband med att nya typer av värmekällor, som kakelugnar, infördes fick man behov av öppningsbara fönster. Samtidigt kom särskilda innanfönster vilka sattes in på hösten och togs bort igen till sommaren. Vadd eller mossa lades mellan bågarna till vintern.

På grund av sina allmänt klena dimensioner är fönstren mycket känsliga för rötangrepp. Detta försökte man tidigare förebygga genom att noga välja rätt virke av rätt kvalitet. Ett fönster gjort av kärnfuruvirke kan ha en livslängd på flera hundra år. Det finns 1600-talsfönster som än idag inte visar det minsta spår av rötangrepp.

Fönster tillverkade före 1950-talet är genomgående av god kvalitet medan fönster gjorda efter 1960-talet vanligen uppvisar sämre virke.

Flagnande och ruttnande fönsterbågar är idag ett stort problem som skapar dyra merkostnader i renovering för husägarna. Poröst virke, otillräckliga grunderingar och hårda slutstrykningsfärger har bäddat för skadorna och gjort att man tvingats till kortare intervaller mellan ommålningarna. Förr byggdes fönster uteslutande av kärnvirke som målades med linoljefärg och som fortfarande, trots tidens tand håller mycket hög kvalitet. Det är därför viktigt att anlita en entreprenör med erfarenhet av trä och målningsbehandlingar för att i framtiden kunna eliminera risken för rötskador och avflagning.

 

Penslar & Fönster i Stockholm AB

  • Stubbsundsvägen 3
  • 13141 NACKA
  • 08 - 656 47 15
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Soliditets värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Soliditets databas.

Kontaktformulär

Fyll i formuläret och skicka in
så återkommer vi inom kort

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!