Husets fönster ger goda utsikter till att spara energi.

Husets fönster ger goda utsikter till att spara energi.
29 februari 2024 Katja Lindqvist

Planerar ni för en fönsterrenovering? Eller varför inte genomföra ett byte till energiglas i era fönster även om det inte är dags för renovering riktigt ännu? Ett smart sätt för er att spara in på era energikostnader då ca 35 procent av värmen beräknas smita ut genom traditionella standardfönster med några år på nacken.

Energimyndigheten har genomfört tester med energiglas som visar att ni kan fördubbla fönstrets isoleringsförmåga med energiglas. För varje grad ni kan sänka temperaturen sparar ni ca fem procent av uppvärmningskostnaden.

Att förbättra befintliga fönster med hårdbelagt energiglas är en utmärkt åtgärd att genomföra då man får fönster som sparar så mycket energi att merkostnaden för energiglaset snabbt betalar sig, och ger er många plusvärden genom:

  • Värmen stannar kvar inomhus.
  • Uppvärmningskostnaden blir lägre.
  • Kallraset vid fönstret minskar väsentligt.
  • Inneklimatet blir behagligare.
  • En positiv bieffekt av renovering med energiglas är även att det ofta upplevs en bättre ljuddämpning mot buller.
  • …. och sist men inte minst bevarar man byggnadens utseende!

Vi på Penslar & Fönster brinner för att bevara husens byggnadshistoriska värden samtidigt som jobbar för en hållbar framtid.  Vi kan även hjälpa bostadsrättsföreningar i Stockholm att ta fram en kalkyl för hur mycket föreningen kan spara genom att byta till energiglas – kontakta oss.